Fiat klub Slovenija
https://www.fiat-klub.si/forum/

fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"
https://www.fiat-klub.si/forum/viewtopic.php?f=44&t=30648
Stran 1 od 2

Avtor:  alpen1992 [ 04 Jan 2017 11:32 ]
Naslov prispevka:  fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Pozdravljeni. Imam Bravota 1.6 120km letnik 2011 prevoženih približno 220000km. Pojavlja se mi problem ob nizkih temperaturah, dokler se avto ne segreje se pravi približno 10 minut nemorem prestavljati, menjalnik je čisto trd in ga nemorem spraviti ne iz prestave v "ler" niti obratno. Olje v menjalniku je bilo zamenjano in ni nobene razlike in tudi logično se mi ne zdi da bi bila težava v olju. mogoče ve kako odpravit to težavo?

Avtor:  alpen1992 [ 04 Jan 2017 11:34 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

aja pa ko se avto segreje se prestavlja normalno brez problema ;)

Avtor:  BackW00d [ 04 Jan 2017 14:17 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Avto ima verjetno ročico menjalnika povezano na menjalnik preko pletenice (zajle) in je ta zajla zamrznila ker je notri stara mast. Ko se segreje pa ta mast popusti (steče) in zadeva zopet dela...

Priporočam čiščenje/mazanje/menjavo pletenic.

Avtor:  alpen1992 [ 04 Jan 2017 18:32 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

BackW00d napisal/-a:
Avto ima verjetno ročico menjalnika povezano na menjalnik preko pletenice (zajle) in je ta zajla zamrznila ker je notri stara mast. Ko se segreje pa ta mast popusti (steče) in zadeva zopet dela...

Priporočam čiščenje/mazanje/menjavo pletenic.


Vrjetno da se najlazje do zajle pride ce ga dam na dvigalko al se motim:)?

Avtor:  Jernej [ 05 Jan 2017 17:23 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Menjaj zajle, ni dosti stroska pa potem je menjalnik kot nov.

Avtor:  rojcek [ 06 Jan 2017 18:38 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

V teh mrzlih dneh imam sam isti problem. Predvsem zjutraj, ko je, oziroma, če je temperatura -5 ali hladneje, je menjalnik zelo trd in ga res komaj prestavim. Potem ko se ogreje pa je brez problema. Avto je letnik 2008 in z 63000 prevoženimi. Dvomim, da bi pri meni bile krive zajle. Ali pač? Verjetno prej kakšno čiščenje, mazanje in menjava olja?

Lp.

Avtor:  strajnarR [ 21 Jan 2017 17:31 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

rojcek napisal/-a:
V teh mrzlih dneh imam sam isti problem. Predvsem zjutraj, ko je, oziroma, če je temperatura -5 ali hladneje, je menjalnik zelo trd in ga res komaj prestavim. Potem ko se ogreje pa je brez problema. Avto je letnik 2008 in z 63000 prevoženimi. Dvomim, da bi pri meni bile krive zajle. Ali pač? Verjetno prej kakšno čiščenje, mazanje in menjava olja?

Lp.


Sem pred dnevi menjal olje v menjalniku, ni nič boljše. Ko se avto segreje, je pa dobro.
BackW00d pravi, da je nekaj na pletenicah...

Avtor:  rojcek [ 21 Jan 2017 19:39 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Ah, škoda. Potem je pri meni verjetno enako. Nevem, zakaj bi bila zajla fuč. Si sam to še kaj preverjal? Bom na servisu, ki bo enkrat v prihodnjih tednih omenil zadevo in naj zaenkrat samo očisti vzvode in jih na novo namasti. Bo zaenkrat še najceneje.

A lahko slučajno naredim kakšno škodo, s tem, ko zjutraj na trdo prestavljam, ali s tem pač "trpi" samo moje udobje?

Avtor:  strajnarR [ 21 Jan 2017 21:46 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Nisem se še nič ubadal z zajlam, tudi nič ne trpi, ti sam voz :)

Avtor:  rojcek [ 22 Jan 2017 15:09 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Potem pa dobro. Pa mogoče veš, ali kdo drug, koliko je s tem dela, da se zajle snamejo, očistijo vzvodi... More znotraj tudi kaj razdirat plastiko okoli šalthebla oz. armaturke?

Avtor:  ebatis [ 24 Jan 2017 21:27 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Niso zajle.
C635 Opel menjalnik (vzvratna levo gor) je zamenjava M32 spet Opel. Eden slabši od drugega. M32, napaka na ležajih 5. 6. prestave 100% rešljiva z zamenjavo ležajev, C635 slabi sinhroni 1. in 2. prestave.
Tako da, ko je mrzu kar nežno z njim. Sigurno imaš trdo v te 2 prestavi in ne v ostale. Imam isti letnik s istim motorjem in vzvratno levo gor z enako težavo kot je opisana.
Če je vzvratna desno dol je Fiat menjalnik in deluje.

To je kar sem nekako razbral iz tujih forumou. Če se motim.... naj me kdo popravi.

Avtor:  TribesMan [ 24 Jan 2017 22:13 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

C635 je Fiatov menjalnik, razvit in proizvajan v FPT... uporablja pa jih tudi Opel v nekaterih modelih.

Avtor:  ebatis [ 24 Jan 2017 23:12 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Na nekem italijanskem forumu je bila razlaga, da če ima rikverc levo gor je Opel, desno dol Fiat...
Dejansko ko sem kupoval sem tudi opazil, da je več menjalnikov na 6 prestav in so bili z levo gor in desno dol vzvratno prestavo.

Podrobneje pa res ne vem.

Avtor:  TribesMan [ 24 Jan 2017 23:16 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

To z rikvercom je veljalo včasih...

C635 ima po naključju rikverc v isto smer kot M32. To je pa tudi vse kar imata skupnega.

Avtor:  B.I.S.H.O.P. [ 24 Jan 2017 23:27 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Ziher so žice... smo ravno pred kakimi 2. tedni menjali žice na Musi, ker se ni dalo šaltat. Po menjavi pa puterček, ni važno kolk je stopinj zunaj.

Avtor:  rojcek [ 25 Jan 2017 12:20 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Očitno ima vsak drugačne izkušnje, in noben zagotovo ne pozna problema.

Pri meni je situacija taka, da menjalnik ves čas normalno teče, mogoče sta izjemi včasih 2. in 3. prestava, a ni omembe vredno. Menjalnik je zelo trd samo ko je -5 ali hladneje, drugače nikoli. Takrat se, dokler se ne ogreje/razgiba, težko prestavlja v vseh šest prestav. Kasneje in ko je toplejše vreme je brez problema, že od samega začetka. Ni mi čisto jasno, zakaj bi bila lahko kriva zajla, ko pa se to dogaja samo v zelo hladnem vremenu.

Posledični imam še nekaj vprašanj:
1. Kako vem, kateri menjalnik je v mojem avtu? (Bravo, letnik 2008, 1.4 t-jet 120km, 6 prestav, rikverc levo gor)
2. Razen po občutku ob prestavljanju, kako lahko drugače ugotoviš ali je zajla fuč? Se to kako vidi, če jo snameš... Kar tako se to verjetno tudi ne uniči?
3. Kakšen je morebiten strošek menjave takšene zajle (oz. koliko je cena same zajle?)

Avtor:  B.I.S.H.O.P. [ 25 Jan 2017 15:36 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Zajla zato,ker ti noter pride voda, zmrzne in se ne šalta. Ko je toplo, oz. se avto segreje, pa tega ne dela. Pri naši Musi se sploh premaknit ni dalo šalthebla, kot da bi menjalnik prijel. Ni bilo teorije, da premakneš šalthebl. Po menjavi je lahko zunaj -20°C pa dela bp.

Avtor:  BackW00d [ 26 Jan 2017 09:54 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Točno to! Sem že v prvem postu napisal kaj vas muči, pa ste vmes že odkrili 500l tople vode :meneni:

Avtor:  rojcek [ 26 Jan 2017 11:44 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Hah, hvala. Nekako mi ni bilo čisto jasno na kak način je kriva zajla. Pa je potem pri novi to kako drugače urejeno, da voda ne pride zraven, da bolj tesni, ali se tudi tam to čez čas potem ponovi?

Koliko pa pride nova zajla in koliko menjava? @B.I.S.H.O.P. koliko je tebe prišlo?


Ampak, gledam malo vreme, počasi se bo ogrelo, mogoče menjam naslednjo sezono. Zaenkrat pa samo namastim vse skupaj in opravim glavni servis.

Avtor:  BackW00d [ 26 Jan 2017 12:58 ]
Naslov prispevka:  Re: fiat bravo 1.6 120km 2011letnik: "trd menjalnik"

Pametno jo je vseeno namazat, ker drugače lahko zaradi prisotnosti vode vseskupaj zarusta (zajla)...

Nova je podmazana in suha, zato voda ne vdira notri. Mogoče imamo kako gumijasto zaščito nakoncu zajle, da v sam bovden (cevka po kateri teče zajla) ne vdira voda. Mogoče je pri tebi sneta, ali preperela...

Stran 1 od 2 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/