Fiat klub Slovenija
http://www.fiat-klub.si/forum/

Fiat 124 Spider vs. Fiat 124 Spider Nuova
http://www.fiat-klub.si/forum/viewtopic.php?f=15&t=30242
Stran 1 od 1

Avtor:  RAM [ 21 Maj 2016 00:24 ]
Naslov prispevka:  Fiat 124 Spider vs. Fiat 124 Spider Nuova

Zanima me vaše mnenje glede primerjave med originalom Fiat/Pininfarina 124 Spider 1966-1985 in pa 2016 verzijo fiat/Barth 124 Spider.
Zagotovo je novi model eden izmed vozniško najboljših avtomobilov, saj uporablja kot osnovo Mazdo MX-5, ki s težo 1000 kg "prekaša" vso konkurenco.
Glede oblike pa mislim, da je v primerjavi z originalom nekoliko premalo italijanski oziroma mu nekoliko manjka italijanske oblikovne skladnosti. Čeprav so poskušali z vpeljavo značilnih oblikovalskih elementov Toma Tjarde kot so značilna 124 maska, luči in pa pozicija smerokazov spredaj, značilni V izrez zadka, znan tudi že iz Tjardinega prototipa Chevrolet Corvette Rondine iz 50tih in pa značilna bočna stopničasta linija, nakazati podobnost z originalom, mislim da glede proporcij avto preprosto ne izgleda dovolj italijanski, saj mu enostavno manjka skladnosti. Seveda so morali graditi na Mazdini osnovi ki je pogojevala tudi proporcije, npr. izredno dolg nos, in nekolikoprevsok zadek v primerjavi z originalom. Pa tudi zaobljen okvir vetrobranskega stekla , ki je direktno prevzet od Mazde, je nekako vrinjen v sicer ostre linije karoserije.
Notranjost, ki je skoraj v popolnosti prevzeta od mazde bi lahko bila od kateregakoli proizvajalca. Tiste značilne elegance originala ali pa Alfe Spider v notranjosti ni najti.
Še najbolj bi novi 124 lahko nekako primerjal z BMW Z4, ki s podobnimi proporcijami in prav tako "samo moderno" notranjostjo ne predstavlja nekakšne oblikovalske legende.
V primerjavi s Fiat Barchetto, ki je predstavljala tipično italijansko dolce vita linijo in pa izredno originalno notranjost, se zdi novi 124 nekoliko prazen in preveč mednaroden. Še danes po mojem mnenju barchetta izgleda enostavno fantastično, in ji ni mogoče pripisati nekakšnega oblikovalskega pečata 90tih.
Da bo novi 124 tudi tako lahkotno kljuboval času nisem tako prepričan.

Vaša mnenja sedaj,
Lp

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/